1 balíček Žitného kvásku Dr. Oetker rozmícháme v trošce vody a necháme asi 0,5 h stát.
Pak přidáme 2 lžíce žitné hladké mouky a stejné množství vody, které dobře promícháme ve sklenici, přiklopíme na volno víčkem a necháme při pokojové teplotě stát. Během té doby ho můžeme několikrát promíchat.
Po 24 hodinách kvásek „přikrmíme“ dalšími 2 lžícemi mouky a vody, pak ještě přikrmujeme 2x denně několik dnů. Cca po 4-5 dnech krmení je kvásek hotový a připravený k použití (záleží ale na teplotě v místnosti, neměla by klesnout pod 21°C a přesáhnout 35°C).
Počáteční ingredience:
1 balíček Žitného kvásku Dr. Oetker
400 ml vlažné vody
200 g celozrnné žitné hladké mouky
Ve vyšší nádobě smícháme sušený kvásek, celozrnnou žitnou mouku a vlažnou vodu, nejlépe ruční šlehací metlou. Nádobu umístíme na teplé místo, přikryjeme potravinářskou fólií (na několika místech propíchneme)
Druhý den (za 24 hodin) přidáme 100 ml teplé vody, jenom vlažné, nesmí být horká a cca 30 g žitné celozrnné mouky. Znovu dobře promícháme, nejlépe metličkou a opět přikryjeme a necháme dál na teplém místě.
Po dalších zhruba 6 hodinách již uvidíme první bublinky, ale celkově by měl být ještě klid. Kvašení se teprve startuje.
Třetí den se začíná kvásek již zvedat. Přidáme opět cca 30 g celozrnné žitné mouky a 100 ml vlažné vody a důkladně metlou promícháme. Přikryjeme a necháme dál prokvasit. Konzistence kvásku je kašovitá a i napěněná.
Čtvrtý den je možné kvásek použít k pečení chleba v množství dle konkrétního receptu. Zbytek přikrmíme vrchovatou lžící žitné mouky (cca 25 g) a 50 ml vlažné vody, promícháme a necháme ještě do večera prokvasit.
Pak kvásek uchováváme v chladu v lednici, kde nám vydrží asi 5 dní maximálně až týden v klidu bez „přikrmení“. Do týdne je vhodné jej spotřebovat. Pokud o něj nechceme přijít, je dobré jej nejpozději do týdne vyndat z ledničky a „přikrmit“ moukou dle níže uvedeného postupu a pak opět po oživení do ledničky vrátit.
1. Vyndáme kvásek z lednice (většinou je ho kolem 50-100 g), přendáme ho do větší nádoby, přimícháme 100g žitné mouky a 100 ml vlažné vody, přikryjeme a necháme stát 4-6 hodin při 22-26°C. Kvásek by měl zvětšit objem a po nějaké době začít klesat.
2. Když je kvásek hladový (jeho objem se zmenšil a už dále neklesá), přimícháme dalších 100 g žitné mouky a 30-50 ml vlažné vody až vznikne hustější těsto. Necháme stát asi 6 hodin při cca 30°C.
3. Když je kvásek opět hladový (jeho objem se zmenšil a už dále neklesá), přimícháme dalších 100 g žitné mouky a 150-180 ml vlažné vody. Necháme stát 3-4 hodiny při 28-30°C.
4. Když je kvásek ve fázi klesání nebo už je „splasklý“ úplně, můžeme zadělat těsto na chleba. Z kvásku odebereme několik lžic, které dáme v uzavřené skleničce (ne pevně uzavřené!) do lednice a zbytek kvásku použijeme do chleba.
Byli bychom rádi za Váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách.
Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Váš souhlas výslovně zahrnuje také případné předání údajů do Spojených států amerických (dále jen „USA“) ve smyslu článku 49 GDPR. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů, zde najdete také další informace o předávání dat poskytovatelům technologií a partnerům v USA. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Jejich využití je zcela nezbytné, proto tuto možnost nelze vypnout.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie sledující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro Vás naši nabídku.
Využíváme také poskytovatele technologií, kteří mohou zpracovávat vaše údaje v USA. V takovém případě existuje potenciální riziko, že bezpečnostní služby USA mohou získat přístup k Vašim osobním údajům ve velkém rozsahu a bez předchozího upozornění a že proti tomu nebudete moci podniknout účinné právní kroky v USA.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro Vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale i samotný obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci Vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Spolupracujeme také s partnery, kteří mohou zpracovávat vaše údaje v USA. V takovém případě existuje potenciální riziko, že bezpečnostní služby USA mohou získat přístup k Vašim osobním údajům ve velkém rozsahu a bez předchozího upozornění a že proti tomu nebudete moci podniknout účinné právní kroky v USA.
Ano
Odmítám