na recept Citrusová marmeláda s levandulí
500 g | pomeranč (filátka z dužiny) |
500 g | citrón (filátka z dužiny) |
1 balíček | Gelfix Klasik 1:1 Dr. Oetker |
1 kg | cukr |
1 balíček | Vanilínový cukr Dr. Oetker |
1 zarovnaná KL | Kyselina citrónová Dr. Oetker |
citrónová kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu | |
1 zarovnaná KL | levandulové kvítky sušené |
Na přípravu marmelády vložíme do velkého hrnce filátka z pomarančů a citrónů. Přidáme obsah balení Gelfixu smíchaný s 2 PL cukru. Za stáleho míchání přivedeme do varu a asi 1 minutu důkladně povaříme.
Přidáme zbylý cukr, vanilínový cukr, kyselinu citrónovou a citrónovou kůru a přivedeme do varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Přidáme levanduli a odstavíme. Na talířek kápneme 1 – 2 KL právě svařené marmelády. Když je po vychladnutí marmeláda málo tuhá, vmícháme do ní ještě 1 zarovnanou KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker.
Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
46kJ 11kcal |
368kJ 88kcal |
Tuky | 0.03g | 0.25g |
Sacharidy | 1.66g | 12.80g |
Bílkoviny | 0.13g | 0.97g |