COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Domácí kváskový chléb

(0)
4 1 5
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

Dokonalý, doma upečený, chléb s lehce nakyslou kváskovou chutí a vůní s Žitným kváskem Dr. Oetker.

1 ks

střední obtížnost 20 minut

Přísady

Přísady

na recept Domácí kváskový chléb

Na těsto:

150 g žitná mouka
350 g hladká mouka pšeničná
1,5 KL sůl
1 zarovnaná KL cukr
1 balíček Droždí sušené Dr. Oetker
1 balíček Žitný kvásek Dr. Oetker
400 ml voda vlažná

Na potření a posypání:

trochu voda
kmín nebo různá semínka

Ještě potřebujeme:

forma chlebová (30 x 11 cm)

preparation

příprava

1

Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky se solí, cukrem, droždím a kváskem.  Postupně přidáváme vodu a ručně vypracujeme na hladké těsto a důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi  hodinu na teplém místě vykynout. Po vykynutí ještě jednou propracujeme a přeneseme do formy vyložené papírem na pečení.

2

Povrch potřeme vodou, posypeme semínky nebo kmínem a podélně nařízneme ostrým nožem. Chléb necháme ještě hodinu ve formě kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 220 °C

Horkovzdušná trouba: 200 °C

Plynová trouba: 220 °C

Doba pečení: asi 15 minut

3

Poté snížíme teplotu a pečeme dalších 30 minut.

Elektrická trouba: 190 °C

Horkovzdušná trouba: 170 °C

Plynová trouba: 190 °C

Doba pečení: asi 30 minut

4

Chléb vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

Nutriční hodnoty na recept Domácí kváskový chléb

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 7390 kJ
1765 kcal
791 kJ
189 kcal
Tuky 7.65 g 0.82 g
Sacharidy 378.20 g 40.49 g
Bílkoviny 58.85 g 6.30 g