Flag

Domácí kváskový chléb

1 ks
Středně obtížné
185
Dokonalý, doma upečený, chléb s lehce nakyslou kváskovou chutí a vůní s Žitným kváskem Dr. Oetker.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
150 gžitná mouka
350 ghladká mouka pšeničná
1,5 KLsůl
1 zarovnaná KLcukr
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
1 balíčekŽitný kvásek Dr. Oetker
400 mlvoda vlažná
Na potření a posypání
trochuvoda
kmín nebo různá semínka
Ještě potřebujeme
forma chlebová (30 x 11 cm)
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Žitný kvásek Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky se solí, cukrem, droždím a kváskem.  Postupně přidáváme vodu a ručně vypracujeme na hladké těsto a důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi  hodinu na teplém místě vykynout. Po vykynutí ještě jednou propracujeme a přeneseme do formy vyložené papírem na pečení.

2

Povrch potřeme vodou, posypeme semínky nebo kmínem a podélně nařízneme ostrým nožem. Chléb necháme ještě hodinu ve formě kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 15 minut

Elektrická trouba: 220 °C

Horkovzdušná trouba: 200 °C

3

Poté snížíme teplotu a pečeme dalších 30 minut.

Doba pečení: asi 30 minut

Elektrická trouba: 190 °C

Horkovzdušná trouba: 170 °C

4

Chléb vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.