na recept Malovaný nebeský dort
dortová forma (Ø 26 cm) | |
elektrický ruční šlehač |
4 ks | bílek |
špetka | sůl |
150 g | máslo nebo margarín (změklé) |
100 g | cukr |
4 ks | žloutek |
175 g | hladká mouka |
25 g | Gustin bez lepku Dr. Oetker |
2 zarovnaná KL | Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker |
500 ml | podmáslí kysané |
200 ml | sekt bílý |
100 ml | bezinkový sirup |
2 balíčky | Želatina na ztužení krémů Dr. Oetker |
200 ml | voda |
400 ml | smetana ke šlehání 33% |
1 balíček | Vanilkový cukr Dr. Oetker |
150 g | džem malinový (přepasírovaný) |
200 ml | smetana ke šlehání 33% |
1 balíček | Smeta-fix Dr. Oetker |
1 balíček | Vanilkový cukr Dr. Oetker |
1 zarovnaná PL | džem malinový |
Na přípravu těsta vyšleháme bílky se solí elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. V míse vyšleháme máslo nebo margarín s cukrem na nejvyšším stupni dohladka. Postupně zašleháme žloutky (každý asi ½ minuty). Mouku smícháme se škrobem a kypřicím práškem a na nejnižším stupni vmícháme do směsi. Zlehka vařečkou vmícháme sníh. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Doba pečení: 25 minut
Po vychladnutí korpus vyjmeme z formy a opatrně stáhneme papír na pečení. Korpus podélně rozřízneme tak, aby spodní plát byl silnější než horní plát. Spodní plát položíme na podnos a kolem upevníme očištěný okraj formy.
Na přípravu náplně v míse metličkou smícháme podmáslí se sektem a sirupem. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a ihned metličkou vmícháme do směsi. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha a vmícháme do směsi.
Na spodní korpus naneseme 2/3 náplně. Na povrch náplně lžící naneseme džem a zlehka vmícháme tak, abychom vytvořili mramorování. Přikryjeme horním plátem a naneseme zbytek náplně. Dort uložíme nejméně na 3 hodiny do chladničky.
Na ozdobení vyšleháme smetanu se Smeta-fixem a vanilkovým cukrem na nejvyšším stupni dotuha. Polovinou šlehačky potřeme okraj dortu. Džem vložíme do mikrotenového sáčku, odstřihneme růžek a dort ozdobíme. Ze zbylé šlehačky pomocí lžičky vytvoříme na dortu kopečky. Do podávání uložíme do chladničky.
na porci / kus | na 100 g / ml | |
---|---|---|
Energie |
1846
kJ
441 kcal |
963
kJ
230 kcal |
Tuky | 27.94 g | 14.55 g |
Sacharidy | 35.29 g | 18.38 g |
Bílkoviny | 6.13 g | 3.19 g |
Byli bychom rádi za váš souhlas, abychom my a naši partneři mohli používat soubory cookies a podobné technologie a mohli díky tomu pochopit, jak naše internetové stránky využíváte. Umožní nám to lépe porozumět vašemu uživatelskému chování a můžeme mu naše internetové stránky přizpůsobit. Dále bychom spolu s našimi partnery rádi používali tyto údaje pro vytváření personalizovaných nabídek na jejich platformách. Pokud s tím souhlasíte, klikněte, prosím, na „Souhlasím“. Podrobnější informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Svůj názor můžete změnit kdykoliv.
K zajištění základních funkcí našich internetových stránek potřebujeme soubory cookies a podobné technologie. Patří sem např. uložení těchto nastavení. Je nezbytně nutné, abyste je nevypínali.
Dále bychom se rádi dozvěděli, jak využíváte naše internetové stránky, abychom je pro vás a ostatní uživatele mohli optimalizovat. Pro tento účel používáme soubory cookies a podobné technologie mapující chování uživatelů, což nám pomáhá vylepšit pro vás naši nabídku.
Ano
Odmítám
Pro uzpůsobení našich marketingových kampaní vašim potřebám potřebujeme shromáždit údaje o tom, jak se na naše internetové stránky dostáváte a jak interagujete s našimi reklamami. Díky tomu pro vás můžeme vytvářet nejen lepší reklamy, ale také obsah. Naši marketingoví partneři tyto informace používají také ke svým vlastním účelům, např. k personalizaci vašeho účtu nebo profilu na jejich platformě.
Ano
Odmítám