Flag

Slaný koláč se slaninou a pórkem

asi 10 porcí
Jednoduché
100
Dokonalý, voňavý slaný koláč vhodný jako večeře nebo k posezení s přáteli.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
90 gmáslo změklé
1 ksvejce slepičí
150 ghladká mouka
30 gmleté mandle
špetkasůl
Na náplň
1 kscibule
150 gslanina
2 ksstroužek česneku
bylinky čerstvé nebo sušené dle chuti
50 gmáslo
1 kspórek
pepř mletý
sůl
150 gtvrdý sýr nakrájený (čedar, ementál, niva)
Na zálivku
270 mlsmetana ke šlehání 33%
3 ksvejce slepičí
sůl
pepř mletý
špetkamuškátový oříšek
Ještě potřebujeme
potravinářská folie
koláčová forma (ø 24 cm)
luštěniny jakékoliv
teflonové pánve
1

Na přípravu těsta v míse smícháme máslo s vejcem. Přidáme mouku, mandle   a sůl a vypracujeme dohladka. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme asi na hodinu do chladničky odležet. Poté pomocí válečku těsto rozválíme. Odstraníme fólii a opatrně přeneseme do vymazané formy. Zakryjeme papírem na pečení a zatížíme luštěninami. Vložíme do předehřáté trouby a předpečeme.

Doba pečení: asi 20 minut

Elektrická trouba: 190 °C

Horkovzdušná trouba: 170 °C

2

Korpus necháme zchladnout. Poté odstraníme pečící papír s luštěninami.

3

Na přípravu náplně na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Ke konci přidáme rozetřené stroužky česneku a bylinky. V jiné pánvi na másle orestujeme pórek nakrájený na kolečka. Ochutíme solí a pepřem. Rovnoměrně naneseme na předpečené těsto slaninovou směs a pórek a posypeme sýrem.

4

Na přípravu zálivky v míse smícháme smetanu s vejci, solí, pepřem a muškátovým oříškem metličkou dohladka. Zálivku nalijeme na koláč. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 40 minut

Elektrická trouba: 200 °C

Horkovzdušná trouba: 180 °C

5

Koláč podáváme teplý s čerstvou zeleninou.