COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Žitný kváskový chléb

(0)
0 0 5
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

Velmi dobrý chléb se sezamovým semínkem s použitím Žitného kvásku Dr. Oetker.

1 ks

střední obtížnost 20 minut

Přísady

Přísady

na recept Žitný kváskový chléb

Na těsto:

200 g hladká mouka pšeničná chlebová
250 g žitná mouka
10 g sůl
1 zarovnaná KL cukr
1 balíček Droždí sušené Dr. Oetker
1 balíček Žitný kvásek Dr. Oetker
450 ml voda vlažná
25 g máslo rozpuštěné

Na potření a posypání:

trochu voda
30 g sezamová semínka bílá

Ještě potřebujeme:

forma chlebová (30 x 11cm)

preparation

příprava

1

Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky se solí, cukrem, droždím a kváskem.  Postupně přidáváme vodu, máslo a ručně vypracujeme na hladké těsto a důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi  hodinu na teplém místě vykynout. Po vykynutí ještě jednou propracujeme a přeneseme do formy vyložené papírem na pečení.

2

Povrch potřeme vodou, posypeme sezamovým semínkem a podélně nařízneme ostrým nožem. Chléb necháme ještě hodinu ve formě kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 220 °C

Horkovzdušná trouba: 200 °C

Plynová trouba: 220 °C

Doba pečení: asi 10 minut

Poté snížíme teplotu.

Elektrická trouba: 190 °C

Horkovzdušná trouba: 170 °C

Plynová trouba: 190 °C

Doba pečení: asi 35 minut

3

Chléb vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

Nutriční hodnoty na recept Žitný kváskový chléb

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 7394 kJ
1766 kcal
745 kJ
178 kcal
Tuky 27.91 g 2.81 g
Sacharidy 343.62 g 34.60 g
Bílkoviny 51.36 g 5.17 g
Výrobky Dr. Oetker použité v receptu:

Pro více informací klikněte na výrobek