COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Žitný kváskový chléb

(0)
0 0 5
Hodnocení Děkujeme za hodnocení!
    (Nepovedlo se)
    (Znám lepší)
    (Dobrůtka)
    (Skvělý recept)
    (Fantastické!)

Velmi dobrý chléb se sezamovým semínkem s použitím Žitného kvásku Dr. Oetker.

1 ks

střední obtížnost 20 minut

Přísady

Přísady

na recept Žitný kváskový chléb

Na těsto:

200 g hladká mouka pšeničná chlebová
250 g žitná mouka
10 g sůl
1 zarovnaná KL cukr
1 balíček Droždí sušené Dr. Oetker
1 balíček Žitný kvásek Dr. Oetker
450 ml voda vlažná
25 g máslo rozpuštěné

Na potření a posypání:

trochu voda
30 g sezamová semínka bílá

Ještě potřebujeme:

forma chlebová (30 x 11cm)

preparation

příprava

1

Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky se solí, cukrem, droždím a kváskem.  Postupně přidáváme vodu, máslo a ručně vypracujeme na hladké těsto a důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi  hodinu na teplém místě vykynout. Po vykynutí ještě jednou propracujeme a přeneseme do formy vyložené papírem na pečení.

2

Povrch potřeme vodou, posypeme sezamovým semínkem a podélně nařízneme ostrým nožem. Chléb necháme ještě hodinu ve formě kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 220 °C

Horkovzdušná trouba: 200 °C

Plynová trouba: 220 °C

Doba pečení: asi 10 minut

Poté snížíme teplotu.

Elektrická trouba: 190 °C

Horkovzdušná trouba: 170 °C

Plynová trouba: 190 °C

Doba pečení: asi 35 minut

3

Chléb vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

Nutriční hodnoty na recept Žitný kváskový chléb

na porci / kus na 100 g / ml
Energie 7394 kJ
1766 kcal
745 kJ
178 kcal
Tuky 27.91 g 2.81 g
Sacharidy 343.62 g 34.60 g
Bílkoviny 51.36 g 5.17 g