Flag

Speciální výživové požadavky

Bezlepkove
Recepty
Speciální výživové požadavky
Certifikované bezlepkové výrobky

Díky důkladnému výběru kvalitních surovin a pečlivé kontrole našeho výrobního procesu Vám garantujeme, že uvedené výrobky jsou bezlepkové.

1
2
3
4
5
6
7

Bezlepkové výrobky

Osvědčení o licenci ke stažení PDF
Picture - banner 2 image

Zdroje bílkovin pro vegany

Veganské proteiny - Ideální volba pro vegany a vegetariány. Rostlinné bílkoviny jsou vhodné i pro všechny jedince, kteří mají intoleranci na laktózu či bílkoviny živočišného původu.

Picture - banner 2 image

Zdroje bílkovin pro vegany

Veganské proteiny - Ideální volba pro vegany a vegetariány. Rostlinné bílkoviny jsou vhodné i pro všechny jedince, kteří mají intoleranci na laktózu či bílkoviny živočišného původu.

Seitan

Také známý jako pšeničné maso. Tato rostlinná alternativa masa se vyrábí vyplavením škrobu z pšeničné mouky. Obsahuje asi 25 g bílkovin na 100 g produktu. Obsahuje také menší množství železa, vápníku a fosforu. Jeho nevýhodou je, že obsahuje lepek, a proto není vhodný k doplnění proteinů pro osoby trpící celiakií.

Tofu, tempeh a edamame

Mají společného jmenovatele – sójové boby. Sójové boby obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje.

Edamame jsou nezralé sójové boby, mají zelenou barvu a jemně sladkou chuť. Nejčastěji se připravují povařením nebo na páře, přidává se k nim špetka soli. Jedí se samostatně, nebo jsou doplňkem v salátech a polévkách, jsou oblíbené hlavně v asijské kuchyni.

Tofu se připravuje vysrážením bílkovin ze sójového mléka, až vznikne tuhá struktura připomínající sýr.

Tempeh se připravuje fermentací sójových bobů a má charakteristickou ořechovou chuť.

 

Všechny tři mají 12–20 g bílkovin na 100 g výrobku a jsou zdrojem vápníku a jiných důležitých minerálů.

Čočka

Čočka je významným zdrojem proteinů pro vegany i vegetariány, obsahuje 18 g proteinů na 1 uvařenou porci/misku (cca 200 g). Zároveň je taková porce zdrojem vlákniny a zajišťuje tak skoro polovinu doporučené denní dávky vlákniny. Připravuje se na různé způsoby a je známá a tradiční i v české kuchyni.

Fazole

Všechny typy fazolí jsou také důležitým zdrojem bílkovin, s obsahem více než 15 g na 170 g uvařené porce. Jsou také důležitým zdrojem vlákniny, železa nebo komplexních sacharidů.

Spirulina

Dvě polévkové lžíce spiruliny obsahují až 8 g kompletních proteinů, a tedy i všech esenciálních aminokyselin. Spirulina je superfood, je bohatým zdrojem železa a mědi. Obsahuje velké množství hořčíku, riboflavinu či manganu. Je to významný antioxidant a působí protizánětlivě.

Ovoce a zelenina s významnějším obsahem bílkovin

Brokolice, špenát, batáty, růžičková kapusta. Ostružiny, banány nebo nektarinky.

Sledujte nás
Sledujte Dr. Oetker na sociálních sítích