Flag

Křehké makové rohlíčky

asi 16 kusů
Jednoduché
50
Dokonale křehké makové rohlíčky, které dělaly už naše prababičky z retro receptáře Dr. Oetker.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na náplň
40 gsádlo
200 g100% Mák mletý Dr. Oetker
125 mlmléko polotučné
100 gcukr
1 balíčekFinesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
0,5 KLskořice mletá
Na těsto
300 ghladká mouka
1 balíčekKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
60 gcukr
špetkasůl
1 ksžloutek
150 gmáslo změklé
5 PLsmetana ke šlehání 33%
Na potření
1 ksbílek
Ještě potřebujeme
plech na pečení
Picture - 100% Mák mletý Dr. Oetker
Picture - Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
1

Na přípravu náplně v kastrůlku rozpustíme sádlo. Přidáme mák, mléko, cukr, kůru a skořici a asi 3 minuty provaříme. Odstavíme a necháme vychladnout.

2

Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem a solí. Přidáme žloutek, máslo a smetanu a ručně vypracujeme na hladké těsto. Z těsta vyválíme dva kulaté pláty. Každý ostrým nožem rozdělíme na 8 stejných trojúhelníčků. Na širší stranu poklademe makovou náplň a zavineme tak, aby růžek byl dole a uprostřed. Rohlíčky naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným bílkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 25 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

3

Rohlíčky necháme vychladnout.

4

Povrch můžeme před podáváním pocukrovat.