Na přípravu žemlovky žloutky prošleháme s mlékem a cukrem. Vánočku nakrájíme příčně na kolečka asi 1 cm silná. Postupně je namáčíme ve žloutkové směsi a skládáme těsně vedle sebe na dno pekáčku vymazaného lžící másla.
Makovou náplň připravíme s mlékem podle návodu na obale. Náplň rozložíme na vrstvu vánočky v pekáčku a navrch dáme další vrstvu zvlhčené vánočky. Pokračujeme vrstvou švestek, které zlehka poprášíme skořicovým cukrem. Přikryjeme poslední vrstvou vánočky namočené ve žloutcích. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 25 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Bílky nejdříve vyšleháme s vodou a pak postupně přidáme cukr tak, aby vznikl tuhý sníh. Předpečenou žemlovku vyndáme z trouby a rozetřeme na ni připravený sníh. Vložíme zpět do trouby a pečeme ještě asi 15 minut až sníh lehce zezlátne.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení