Flag

Vanilkovo – karamelový dort s jablky

asi 12 porcí
Středně obtížné
85
Podzimní dort s jablečnou a krémovou náplní ze Zlatého klasu Dr. Oetker. Jedinečná chuťová kombinace!
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Suroviny
Ještě potřebujeme
dortová forma (Ø 26 cm)
elektrický ruční šlehač

Přísady

Na těsto
100 gmáslo změklé
200 gcukr
100 gcukr třtinový
3 ksvejce slepičí
2 KLVanilková pasta Dr. Oetker
1 zarovnaná KLskořice mletá
2 KLocet
250 mlkefír ové mléko
260 ghladká mouka
2 zarovnaná KLKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Na náplň
1 balíčekZlatý klas Dr. Oetker
800 mlmléko polotučné
60 gcukr
120 gmáslo změklé
Na jablečnou náplň
650 gjablek (oloupaná a nakrájená na plátky)
citrónová šťáva z 1 citrónu
120 gcukr třtinový
3 zarovnaná KLskořice mletá
25 gmáslo
Na karamel
200 gcukr
90 gmáslo
1 zarovnaná KLsůl
125 mlsmetana ke šlehání 33%
Na ozdobení
50 gořechy vlašské nasekané
Picture - Vanilková pasta Dr. Oetker
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Picture - Zlatý klas Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v míse vyšleháme máslo s cukrem a třtinovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přidáme vejce, vanilkovou pastu, skořici, ocet a kefírové mléko a krátce vyšleháme. Poté přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a vymícháme dohladka. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 40 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

2

Korpus necháme vychladnout. Poté korpus vyjmeme z formy a 2 x ho podélně rozřízneme. Spodní díl korpusu položíme na podnos a kolem připevníme očištěný okraj formy.

3

Na přípravu náplně uvaříme Zlatý klas s mlékem a cukrem podle návodu na obale a za občasného zamíchání ho necháme vychladnout. Poté přidáme máslo a vyšleháme dohladka.

4

Na přípravu jablečné náplně vložíme jablka do hrnce. Přidáme šťávu, cukr smíchaný se skořicí a máslo a na mírném stupni za občasného zamíchání povaříme asi 20 minut. Poté odstavíme a necháme vychladnout.

5

Na přípravu karamelu v hrnci rozpustíme na mírném stupni cukr. Přidáme máslo, opatrně přiléváme smetanu a asi minutu mícháme dohladka.

6

Na spodní díl korpusu naneseme třetinu karamelu a rozetřeme. Na karamel naneseme třetinu jablečné náplně. Naneseme polovinu náplně a zakryjeme druhým dílem korpusu a pokračujeme stejně jako u spodního korpusu. Zakryjeme posledním dílem korpusu, potřeme zbytkem karamelu a naneseme jablka.

7

Povrch dortu nazdobíme nasekanými ořechy.