Hrušky omyjeme, vykrojíme jádřince, část odšťavíme v odšťavňovači, odměříme 600 ml šťávy. Další hrušky omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na drobné kousky. Odvážíme 300 g. Sklenice a víčka důkladně opláchneme horkou vodou.
Na přípravu želé do hrnce nasypeme cukr a zalijeme trochou vody. Na mírném ohni necháme cukr rozpustit a postupně zkaramelizovat. Dáváme pozor, aby se nespálil. Odstavíme a necháme trochu zchladnout. Za stálého míchání přidáme šťávu. Gelfix smícháme s třtinovými cukry, přidáme ke šťávě, důkladně promícháme, přivedeme k varu a asi 1 minutu povaříme. Přidáme nakrájené hrušky, směs opět přivedeme k varu a povaříme ještě minimálně 5 minut.
Provedeme zkoušku želírování: 1–2 KL horkého želé kápneme na talířek a necháme vychladnout. Pokud želé není po vychladnutí dostatečně tuhé, přidáme 1–2 zarovnané KL kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
Hotové želé odstavíme, odebereme případnou pěnu a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Související recepty
Zavařování
Zavařování
Zavařování