Jahody omyjeme, očistíme, nakrájíme na drobné kousky a odvážíme 950 g. Z kvalitní bílé čokolády odvážíme 60 g a nasekáme na menší kousky. Sklenice a víčka důkladně opláchneme horkou vodou.
Do hrnce vložíme nakrájené jahody, přidáme Pektin Dr. Oetker smíchaný se 2 lžícemi cukru a za stálého míchání přivedeme směs k varu a asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbylý cukr a kyselinu citrónovou, opět přivedeme k varu a džem povaříme ještě minimálně 5 minut.
Provedeme zkoušku želírování:
1–2 KL horkého džemu kápneme na talířek a necháme vychladnout. Pokud džem není po vychladnutí dostatečně tuhý, přidáme 1–2 zarovnané KL kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
Hotový džem odstavíme a vmícháme do něj kousky čokolády. Odebereme případnou pěnu a džem ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Související recepty
Zavařování
Zavařování
Zavařování