Pektin tvoří základ procesu želírování a je obsažen jako přírodní složka ve všech druzích ovoce. Čím méně jsou plody zralé, tím více pektinu obsahují, a tím pevnější je jejich konzistence. S přibývající zralostí plodů se pektin odbourává a pevnost ubývá. Množství a kvalita pektinů se u různých druhů ovoce liší. Nejlépe želírují např. citrusové plody, jablka, rybíz a angrešt. Naopak nejnižší obsah pektinů mají třešně, višně, kiwi a ananas.
Při zavařování přidáváme k plodům pektin formou Želírovacího cukru Dr. Oetker nebo želírovacího přípravku Gelfix. Pektiny v želírovacích cukrech a přípravcích Dr. Oetker se získávají z jablek a citrusových plodů.
Za červené zbarvení některých džemů, např. jahodového, jsou zodpovědná přírodní barviva, tzv. antokyany. Tato barviva jsou relativně nestabilní a v průběhu skladování se mění. Přitom se mění barva z červené do hněda. Rychlost změny barvy závisí na několika faktorech, jako je obsah cukru v ovoci, teplota skladování, vliv světla a kyslíku. Tato přirozená ztráta barvy však nemá žádný vliv na chuťové vlastnosti ani na trvanlivost zavařeniny.
Marmeláda je zavařenina vyrobena z citrusových plodů (např. pomerančů).
Vyzkoušejte například:
Ananasovo-pomerančová marmeláda s vanilkou bourbon
Citrusová marmeláda s levandulí
Jednoduchá pomerančová marmeláda
Džem je zavařenina vyrobena z jednoho nebo více druhů ovoce, kromě citrusových plodů.
Vyzkoušejte například:
Džem z lesního ovoce kreativně na 3 způsoby
Džem z pečených hrušek s kořením
Jahodový džem s bílou čokoládou
Želé je zavařenina připravená z ovocné šťávy a cukru.
Vyzkoušejte například:
Rybízové želé s rozmarýnem
Ostružinové želé se sníženým obsahem kalorií
Jablečné želé s limetkou a mátou
Čatní je sladkokyselá až ostře pikantní kořeněná omáčka z ovoce a/nebo zeleniny, kterou lze zjemnit přidáním mnoha dalších koření a bylinek. Čatní výborně chutná k masu, rýžovým pokrmům nebo fondue.
Vyzkoušejte například tyto originální recepty:
Čatní z bobulového ovoce s hořčicí
Broskvové čatní s fenyklem a tymiánem
Mangové čatní se zázvorem a pepřem
Pikantní jahodovo-rybízové čatní